top of page

Kui hästi me tunneme oma tundeid?

Updated: Dec 8, 2022

LinkedIN-i HR grupist välja kasvanud HR Seltsi oktoobrikuu värskesse infokirja on kõigi muude oluliste juhtimise ja inimestega seotud artiklite hulgas ka minu kirjutis.

Vaimse tervise kuul ikka vaimsest tervisest, seekord ehk ka juba väikese isikliku puudutusega, mille toimetajad jätsid järgmisesse numbrisse. Sest ka ka HR on selline amet, kus tuleb oma enesetunnet pidevalt jälgida, et see liiga teiste poole kaldu ei oleks.


Selle aasta rahvusvahelise vaimse tervise kuul on märksõnaks tundetarkus. Tarkus märgata, mis tunded meie heaolu juhivad. On need pigem meid innustavad ja tõstvad, kaasa aitavad või pigem ebakindlust tekitavad ja pärssivad.


Tundeid on erinevaid — kuid kas me tunneme oma tundeid?

Füüsiline keha vajab püsti püsimiseks tasakaalu. Ilmselge. Ent vaimse tervise jaoks on vaja tasakaalu ka tunnetes. See tähendab, et kõigi päeva jooksul meie pähe kerkivatest 50 000 mõttest, on vaja välja selekteerida esimesena need, mis tekitavad häid emotsioone. Ja nende võimendamiseks neid endale tunnistada, ennast kiita, tänada, päriselt endaga rahul olla. Ja kindlasti jagada ka teistele!


Näiteks “Aitäh!” on imeline sõna, kui see on öeldud siiralt. Nii mõnigi kord vastatakse sellele aga eestlaslikult tagasihoidlikult „Oh, pole vaja tänada!” või “Pole tänu väärt!“. On ikka küll, sest tänamine tekitab hea tunde nii tänajale kui jagab seda siiralt edasi ka tänusaajale. Proovige, see päriselt töötab, kui on öeldud siiralt, selgelt ja kui Sa tõesti oled tänulik.


Miks on üldse vaja harjutada ennast nägema positiivseid emotsioone?


Artikli 1.st osa tervikuna saad edasi lugeda siit:



4 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page