top of page

Vaimse tervise tugevaim vundamendikivi?


Mis on Sinu vaimse tervise tugevaim vundamentikivi? Oled seda kunagi enda käest küsinud? Täna hommikul jälle akna all seistes ja elukaaslasele õhusuudlust saates tabasin ennast taas heas tundes, mida mulle tähendab hea lähisuhe. Nii kordub see juba aastaid, kui üks meist lahkub kodust varem. Pisikesed asjad päriselus. Kui palju see annab enesekindlust ja meelerahu, kui mõistad, mis on elus tõeliselt oluline. Tähtis on armastust tunda ja teadlikult olla neis väikestes hetkedelistes rutiinides kohal. Siin on millele mõelda ja ankruna meelde tuletada, kui meepotti satub ka tilgake tõrva.




Tõrvatilk ei pea ilmtingimata kogu mett ära rikkuma, kui oskad oma tähelepanu juhtida nendele asjadele, mis on elus tõeliselt olulised. Mis need siis veel peale hea paarisuhte on, või ka juhul, kui paarilist hetkel ei ole?


Head suhted tervikuna, selleks siin 4 olulist suhteliiki, lisaks ülaltoodule:

1. Töösuhted. Arenda endas oskust näha inimeste häid omadusi. Kahtlemata märkad ju seda kiiremini, mis häirib ja segab tööprotsesse ja eriti Sinu enda tööd. Samas aga kindlasti annab iga kolleeg endast sellel ajahetkel parima, mida oskab ja suudab. Või vajab ta abi, seega ole kaastundlik.

  • Otsusta oma tunnete üle ise. Kui Sa teadlikult otsustad näha pilve tagant ka päikest ja vältida vihastamist ja nurisemist. Tahad iseend arendada oma sisemaailma juhtima. Nii, et esialgselt häirivat olukorda teiselt poolt vaadates, oskad reguleerida oma emotsioone ja suunata nende ajel tekkivaid käitumismustreid.

  • Sõbralikkus. Ole juba eelduslikult sõbralik, see ei maksa ju midagi. Sõbralik olemine, ei tähenda seda, et iga kolleeg peab olema südamesõber või sõbranna, kellega pidevalt jututatakse ja hing pahupidi pööratakse. Sugugi mitte!

  • Konstruktiivsus. Ja kui mõni kolleeg on vähem sümpaatne ja iseenda meelerahu tagamiseks tuleb temaga pisut suuremalt distantsilt suhelda, ei pea selle pärast ka muretsema. Kõik kolleegid ei pea olema suured sõbrad – aga suhted ei tohi takistada töötegemist. Oma kogemusest võin kinnitada, et teinekord just parandabki sassi läinud suhteid ja aitab konfliktide lahendamisel kaasa naeratus ja heatahtlik, asjalik, lahendustele suunatud hoiak.

  • Töökeskkonnas suhtlemisel, on see siis kolleegi või kliendiga, tuleb aga kindlasti olla ka enese suhtes kaastundlik. Arenda endast enesekehtestamise oskust kohe, kui tunned, et Sinu piire on ületatud. Sest kellelgi ei ole õigust oma tööd tehes käituda selliselt, et see tuleks teiste enesetunde arvelt.

  • Sinu töö ei ole Sinu kogu elu. Ka siis, kui oled väga kirglik oma valdkonna austaja ja töö on Sinu tõeline käivitaja, vajad sa ka teisi valdkondi oma elus. Pannes kõik ühele kaardile, saab Su energia vaatamata suurele entusiasmile ühel hetkel otsa. Sa vajad sae teritamist ka teistes eluvaldkondades. Sa jaksad oma tööd rõõmu ja entusiasmiga teha kõige paremini siis, kui teisedki Sulle vajalikud suhted on korras. Mõnda aega võid küll kompenseerida mõne valdkonna hõredust, kuid pikaajaliselt võib see siiski viia sisemise rahulolematuseni ja tervis annab siin varsti märguandeid – mida võiksid õppida lugema.


2. Peresuhted lisaks paarisuhtele ka perega, kus oled kasvanud ja perega, kuhu oled oma väljavalituga seoses liitunud.

  • Leia aega ja ruumi oma elus ka sugulastele hõimlastele teadlikult. Ühel hetkel, kui nad on meie elust läinud, ei pea siis kahetsema, et oleksin pidanud helistama, külas käima või ütlema midagi, mis nüüd tahaks öelda.

  • Ole leplik. See ei tähenda allaandmist. Vahel on lihtsalt vaja endale kinnitada ja teist inimest aktsepteerida. Kui teadlikult aktsepteerida inimesi sellisena nagu nad on, ning tunnistada endale, et mina ei saa kedagi muuta. Siis tuleb valida ennast vähem kahjustav suhtlemissagedus ja viis. Leplikkus ei tähenda aga seda, et Sa ei peaks tõmbama piiri sinna, kus see Sinul on. Jälle ennast ja teisi arvestav enesekehtestamine – mis ei ole enesekesksus vaid vajalik oskus oma meelerahu ja ka mõislike suhete seisukohalt.

  • Jaga sugulaste ja hõimlastega nii enda, kui nende rõõmsaid hetki ja toeta siis, kui on neil raske. Sa ju tead, et kui Sinul on päriselt vaja, on veri paksem kui vesi ja õde või vend on Sulle alati toeks.

  • Kui suhted on sassis – anna andeks endale ja teisele poolele. Väike suhtepaus aitab pea selgeks saada - võta hetkeks aeg maha. Sõnad – lepime ära - tee esimene samm ise. Ulata lepituseks kasvõi ainult käsi. See annab teisele poolele võimaluse astuda järgmine samm. Tähtis on endale ja teistele tunnistada, et läks valesti, ja vahet ei ole, kes on süüdi, suhetes on alati kaks poolt. Ja tegelikult ei olnud eesmärk ju riidu minna. Edasiminek kallistuseni on siis juba lihtsam.


3. Sõbrad. Me vajame tõelisi sügavaid sõprussuhteid, olgu neid või üks.

  • Sõber on su kõrval alati olemas. Heas ja halvas, ükskõik, kas sul muudes suhetes on asjad hästi või mitte nii hästi. Kui Sul on olemas kaastundlik ja andestav kuulaja, kes ilmselt näeb asju ka teises valguses kui Sina, oskad isegi asju kergemalt ja avatumalt näha. Ära varja oma päris muresid, milles abi vajad, sest siis on sõprussuhe siiras ja ka sõber julgeb Sinu poole pöörduda. Sest Sinagi oled ju kõigest inimene – oma erinevate tugevuste ja arengukohtadega.

  • Elu ei ole alati raske ja hoia oma sõpra ka ise igapäeva negatiivsuse eest. Jaga ka rõõmu, head ning ilusat niipea kui saad. Tõeline sõber saab aru sellest, et sa tahad ka teda rõõmustada. Ja ei pöördu ega otsi vaid tuge ja lohutust. Jagades peamiselt negatiivseid emotsioone ja muresid, kinnitame nii endale kui sõbrale, et elu on raske ja teeme ka tema elu vaid raskemaks.

  • Ole olemas sõbra jaoks ka siis, kui tema Sind vajab. Sinu märguanne, et oled olemas ka siis, kui sa ka praktiliselt aidata tegelikkuses ei saa. Teadmine, et Sa lihtsalt oled tema juures, kaasa tundmas, mõtlemas ja vajadusel aitamas - on vaimselt äärmiselt toetav ning lohutav. Arenda oma kuulamisoskust ja kannatlikkust kuulata – vahel on vaid see, mida sa päriselt teha saad. Raskes olukorras ju tead, et vahel sõnad kohe ei tule… Siis on vaja enda jaoks läbi mõtestada ja iseenda toimetulekustrateegia välja töötada. Rääkides, oma mõtteid valjusti kuuldes on see tihti kõige tõhusam ja võib tunduda varsti, et olukord ei olegi enam nii hull.


4. Võrgustikud. Erialased, huvialased, teemavõrgustikud, arenguvõrgustikud, mentorlus- ja mastermindgrupid...

  • Leia endale erinevaid rikastavaid suhteid, milles tunned oma igapäevast arengut ja rõõmu sellest. Need teevad Su elu mitmekülgseks ja samal ajal lülitas oma aju muudele lainetele.

  • Inimene vajab juba loomupäraselt pidevat arengut ja tunned, et liigub edasi. Iseasi kas oled seda teadvustanud või mitte. See teeb rõõmu, pingutusele järgneb heaolutunne.

  • Vabatahtlik oma teadmiste ja oskuste jagamine ning koosloome on üks kiiremaid mõtestatud õppimisvorme. See aitab meil tunda ennast ka väljaspool töö- ja teisi rolle vajaliku ja väärtusliku ühiskonnaliikmena.


Need olid minu tänahommikused mõtted vaimse tervise, minu arvates tugevaima vundamendikivi, koostisosadest. Kindlasti on neid osi veel ja ilmselt igaühe jaoks pisut erineva kaaluga.


Mis on Sinu vaimse tervise kandvaim vundamendikivi või millisega neist nimetatuist tundsid, et võiksid ehk pisut rohkem tegeleda?


Kui vajad toetust nende teemadega tegelemisel, ootan Sinu kirja mailiaadressil kaire.parve@dualteam.ee või võta ühendust kohe esimeseks vestluseks siin: https://calendly.com/kaireparve/30-minutine-tasuta-konsulatsioon?month=2023-05

66 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page