top of page

Ära mõtle üle päev

Kas oled kunagi leidnud end olukorrast, kus oled midagi liiga palju analüüsinud ja endasse liiga palju süvenenud? Võib-olla oled mures selle pärast, kuidas teised sind näevad või mõtled, et pead kõiki võimalusi põhjalikult kaaluma enne otsuse langetamist. Kui jah, siis oled kindlasti kogenud seda, mida tuntakse kui "üle mõtlemist". Esmaspäeval tähistati "Ära üle mõtle päeva" - päeva, mis on mõeldud selleks, et meenutada meile, kui oluline on vahel lõpetada lõputu juurdlemine ja lasta asjadel lihtsalt olla.

Üle mõtlemine võib olla väga kurnav ja viia meid tarbetu ärevuseni, seega on oluline meeles pidada, et vahel on parim lahendus lihtsalt lõõgastuda ja lasta asjadel oma loomulikku kulgu minna. Mõnikord võib olla raske leida tasakaalu selle vahel, millal tuleks midagi põhjalikumalt kaaluda ja millal oleks aeg lasta lahti ja edasi liikuda. Siiski on oluline meeles pidada, et üle mõtlemine võib meie vaimset tervist mõjutada ning meid takistada elust täiel määral rõõmu tundmast.

Niisiis, kuidas saab "Ära üle mõtle päev" meid aidata? See päev on võimalus mõelda sellele, kuidas saame oma mõtteprotsesse paremini hallata ning leida tasakaal selle vahel, millal tuleks midagi süvitsi uurida ja millal tuleks lasta asjadel lihtsalt olla. See on võimalus lõpetada korraks muretsemine ja lasta end lõõgastuda ning nautida hetke. Lõppude lõpuks, elu on lühike ja me peaksime seda võimalikult palju nautima.

Seega, kui leidub midagi, mis sind hetkel vaevab, siis võta aeg maha ja anna endale luba lihtsalt olla. Tee midagi, mis sulle meeldib, räägi kellegagi, kes sind rõõmustab, või mine jalutama. Võib-olla avastad, et just nendel hetkedel, kui sa ei mõtle liiga palju, tulevad sulle kõige paremad ideed ning lepid kergemini olukordadega, millesse oled sattunud.

Nii et võta "Ära üle mõtle päeva" lihtsalt, loe: mitte liiga tõsiselt. Seekord proovisin aidata iseennast mitte üle mõeda AI abil ja küsisin Chat GPT-t kolm soovitust, kuidas "Ära üle mõtle päeva" põhimõtteid oma igapäevaellu tuua:


  1. Leia aega lõõgastumiseks ja iseendale keskendumiseks:

Selle asemel, et end pidevalt kohustustesse matta ja mõelda tuleviku üle, leia aega iseendale ja lõõgastumiseks.

Võta aega hingamiseks, mediteerimiseks, jalutamiseks või mõne muu tegevuse jaoks, mis aitab just Sinul lõõgastuda ja taastuda.


2. Ära võta kõike liiga tõsiselt:

On oluline meeles pidada, et kõik ei pea olema täiuslik ja me ei pea kõiges nägema ainult halba. Võta aega, et näha ka head ja naudi elu lihtsaid rõõme, ilma, et oleksid liiga murelik.


3. Ole teadlik oma mõtetest ja tujudest:

Oluline on jälgida, millised mõtted ja tunded sinu sees toimuvad ning neid aktsepteerida. Ära kritiseeri ennast liiga palju ja leia viise, kuidas tulla toime ennastkahjustavate mõtetega, nagu näiteks positiivsete mõtete märkamisega.


Nende soovituste järgimine aitab sul lõpetada üle mõtlemise ning elada oma elu rohkem hetkes. See võib aidata vähendada stressi, parandada sinu enesetunnet ja aidata sul nautida elu täiel määral. Elu sellisena, nagu ta on, kus on nii väljakutseid, kui rõõmusid.


See oli nii tore tähtpäev, mis mõlkus mul meeles ja mille teemal kindlasti tahtsin kirjutada. Aga keskendusin enesearengule, viimistledes oma eneseanalüüsi kutsekomisjonile esitamiseks. Ja ei mõelnud üle, et ilmtingimata selle artikli just esmaspäeval valmis peaksin saama. Ja sõnastasin oma eesmärgi ringi - kas juhtub midagi, kui selle artiklikese avaldan kolmapäeval? Ei juhtu!


Mis meid siis ikka takistab teele minemast ?


Kas Sinul ei ole vahel nii, et planeerid juba pikka aega midagi uut luua, või millegagi teele minna, aga ikka leiad ennast olukorras, kus põhjendad edasi mõtisklemist, sest:

  • praegu ei ole õige aeg

  • mul ei ole praegu selleks aega

  • ma ei ole seda veel nii hästi läbi mõelnud

Tegelikkuses on lugu hoopis selles, et tahame olla täiuslikud ja kardame eksida.

Sõnastame need kolm punkti, mis meid taksitavad, õige ümber:

  • õige aeg on siis kui me otsustame, et on õige aeg. õigemat aega kui kohe praegu ei ole

  • Aega on ikka. Sõltub millele me oma aega kulutame. Kui see on SInu jaoks piisavalt oluline, siis võta selleks aeg.

  • Kui Sa väga kaua haud, mõtledki üle ja ühel hektel sinu kriitikameel teeb selle idee täiesti maatasa. Ja kui sa eksidki, siis vähemalt oled ühe õppetunni rikkam. Ja sansid õnnestumiseks järgmisel korral on palju suuremad ;).

Takistusi saab ületada juhtides ennast ise, mitte oodates, millal elu meile kannid kätte toob.


Nii, et hakkame astuma. Mitte otsustamine on ka Sinu otsus. Vahel mitte kõige parem, aga tuletan Sulle meelde, et ka siiski SInu otsus. Seeg anna endale õigus teha asju siis, kui Sa tunned, et tahad teha. Sul on võimalus eksida, jah. Aga Sul on võimalus ka õppida. Kas see polegi oluline?

55 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page