top of page

Kuidas juurutada elustiili, milles coaching on mõtteviis?

Meis kõigis pesitsevad ja aeg-ajalt annavad tunda uskumused, või arusaamad, mille oled oma eluteele kaasa võtnud ja järjekindlalt rakendanud. Ükskõik, pärineb see siis Sinu lapsepõlvest kaasa saadud teadvustatud või teadvustamata mustritel. Nii mõnigi varasem neil põhimõtetel tuttav olukord või lahendamata sisemine vastuolu võib ilmsiks tulla või märgatud saada ootamatult.


Näiteks siis, kui oled oma lemmikartisti kontserdil. Või siis, kui avastad teatrietendusel mitmeid Sulle nii tuttavad käsitlusi, mida varem ei ole osanud ise sellisel kombel kokku võtta vajalike lahendustena, või erinevate vaatenurkade, teedena, kuidas oma lahendusteni jõuda.



Või loed huvitavat raamatut või kolleegi postitust LinkedInis. Seekord oli neid trigereid rohkemgi korraga. Nüüd lugedes kolleegi Annika Sööt, PCC , postitust, kõnetas lause, et coaching on elamise viis. Aitäh selle sõnastuse eest! Olen seda mitmelgi korral ise taibanud - aga pole tulnud selle peale, kui lihtne see on ja miks mul ikka ja jälle nii mõneski olukorras, mis ei ole justkui coachinguga seotud, tekib taipamine. Nagu oleksin ise coachingus coachee olnud. Teemaga, mis on minus õige pikalt lahendamist vajanud. Kontserdil, teatrietenduses või joogatunnis...


Sel korral teadvustasin ühe olulise tõe enda jaoks ühel "lihtsal" suveetendusel. "Minul on vari", mis toimus Palmse kaunis mõisas. Selles oli nii palju tuttavlikku lapsepõlvest - selle aja reziim, koos tollase ühiskondlike tõdede ja peidetud tõdedega. Ühe andeka poisi, kellel hõbedane lauluhääl, Toomas Uibo,


kujunemislugu, kellel armastav pere ning hilisem hoopis edukas karjäär lennunduses. Ei olnud lapsepõlve emotsionaalset hüljatust ega muud sarnast, mis võinuksid kujundada vaimse tervise takistusi, mis teda segavad ja lahendust vajavad. Kuid ka temal oli oma "tont", millega tuli toime tulla ja iseendas leppida ehk õppimiseks läbi seedida.


Selleks, et selgust saada, sõlm lahti harutada ning mõista, mida me raskete olukordadest tegelikult õppinud oleme ja veelgi õppida saame, tuleb oma mõtetes neisse olukordadesse tagasi minna. Toomas Uibo jutustas oma loo etenduses. Mõned kirjutavad eluloo raamatu. Teised oskavad oma enese läbielamused vormistada õppetundideks, juurde uurides ja arenedes teisi inimesi aidata.


Coachingu käigus me planeerime oma isiklikku sisemist arengut, mille teekonnal tuleb ületada ka ettetulevaid takistusi - mõni mäekõrgune. Nendest ülesaamine on tihti sarnane protsess, milles vaadates tulevikku, lahendad umbsõlmedena seni ületamatud takistusted minevikust.


Suvisel ajal sobib eriti hästi meelde tuletada, et selleks, et sinu sisemised taibud kohale jõuaksid, tuleb teha Sulle olulisi meelistegevusi, millal aju puhkab ja on lahendustele orienteeritud. Ja hea võimalus vaadata kogu maailma avatumalt ning coachingule suunatud mõtteviisiga.


Mida Sulle meeldib teha, mille ajal tõeliselt puhkad, nii , et Sinu aju ise oma uute neuronühendustena kerged lahendused meelde toob?

4 views0 comments
bottom of page