top of page

Rahatarkus kehtib ka enesejuhtimises

Updated: Jul 26, 2022

Miks meil tekivad tihtipeale vastuolud ja takistused oma unistuste ja eesmärkide poole liikumises? Tundub, et me ei rakenda enesejuhtimise juures rahatarkusest pärit lihtsat põhimõtet: kõigepealt maksa endale.


Mida ma selle all mõtlen? Sama mis janu puhul - enne, kui teistele juua pakkuda, tuleb ise juua, et Sinust üldse pakkujat oleks. Vastasel juhul annad muudkui teistele ja ise jääd janusse ning su jõud raugeb. Võid ju teisi, ükskõik, kas kolleege isekuses, valitsust halvas juhtimises või üleüldist maailma keskkonnaolukorda süüdlaseks pidada - olukorda see ei muuda. Sa ise ei seisnud, võttes fookusesse teised, oma vajaduste eest, ega osanud ennast kuuldavaks teha. Vahel meil, väga empaatilistel inimestel, inimeste inimestel, kellega minul on olnud õnn töötada ja kokku puutuda, on lihtne oma vajadused tahaplaanile jätta. Aga veel hullem lugu on ju siis, kui lõpuks oled janus, oma vee teistele ära andnud. Sest nemad lähevad edasi, võibolla isegi pidades Sind nõrgaks või mitteusaldusväärseks. N.ö edukad (see on veel omaette küsimus, mis edukus tegelikult on!) ei pea lugu inimesest, kes iseend ei väärtusta.


Niisiis - et olla väärtustatud teiste poolt, tuleb seda teha kõigepealt ise. Olla piisavalt iseenda vajadusi märkav, mitte vaid teiste tahet arvestav. Teiste suhtes hoolivus on kõrgelt hinnatud koostööomadus, kuid enesejuhtimise seisukohast ülehinnatud.

Ja kuidas siis? Olles kogu aeg teiste suhtes avatud ja abiavalmis, unustame ise enda vajadused ära ja tihti me isegi ei tea, mis see on, mis meis sisemist konflikti tekitab ja enesearengu eesmärkide poole liikumist takistab.

Uuri järgi, mis on Sinu vajadused ja kas sa mitte pole endaga vaikimis tülis! Siin on nende avastamiseks selged märgid, mida tähele panna:


  • Su keha annab Sulle märku (kõhutunne, ebamugavus, mingi aimdus, taju, et kõik pole päris korras). Vahel ei saagi sellest kohe aru, kui midagi on toimunud, juhtunud või kokkku lepitud. Aga oluline on esialgu märgata seda kasvõi hiljem - õpid ennast ja oma vajadusi paremini tundma.

  • Sa jääd ise olulistest asjadest, kogemustest, sündmustest teistega tehtud kokkulepetest, lubadustest või oma arvamuse mitte väljaütlemistest tulenevalt lihtsalt eemale või ilma.

  • Sa ei jõua oma asjadega õigela ajal mäele, või pead oma eesmärkide ja ülesannetega tegelemiseks võtma aega isiklikust või isegi uneajast.

  • Sul ei ole mahti enam suhelda sõprade, jaksu lähedastega suhtlemiseks, niipalju, kui Sa tegelikult tahad.

  • Sa ei ole ülepea endaga rahul - aga ei tea ka, mida peaks tegema teisiti. Kuidas saada enesekindlamaks ja paremaks enesejuhiks?

Siis esimene samm ongi järjest hakata lubama endale märgata seda, millest oled ennast ilma jätnud. Ja siis saad hakata seda tasapisi, sammhaaval ka endale tagasi võtma. Esialgu võib see muidugi inimestele, kes seni SInu heatahtlikkust on pisut ära kasutanud, üllatust tekitada. Sind püütakse vanadesse mustritesse tagasi suruda.

Aga siin aitabki Sinu arengutreener. Positiivsete müksude ja inspireerivate küsimustega. Kuidas Sa saad olla iseenda peremees? Kui suur on Sinu tahe, sellega tegeleda?Milline on järgmine samm, mis selleks on vaja teha? Millal Sa järgmise sammu astud?

Recent Posts

See All
bottom of page