top of page

Mitmekesisuse kultuur spordis

Väike intervjuu Gerd Kanteri ja Tarmo Orasega Spordiklubi Nord näitel selgitab hästi, kuidas SPORT TOETAB MITMEKESISUSE KULTUURI. Olen märganud (siin ise vabal ajal väikelaste ujumistreenerina ametis olles), et siin on mitmekesisus nii organisatsiooni kui spordi tasandil tavapärane. Sel aastal on lisaks ka ulatuslik suvine koostöö projekt Ukraina lastega. Meile öeldi, et mitmekesisuse kultuuri spordis on lihtne selgitada. Need on SK Nordis 3 komponenti: Meie töötajad, Meie kliendid ja Meie spordialad.


Spordiklubi Nord juhatuse liige TARMO ORAS selgitas kõigepealt mõistet „Töötajate mitmekesisus“, vastates küsimusele, et kas tööle võetakse ainult kutsetunnistusega treenereid? Meil tööl on väga erineva taustaga ja erialase ettevalmistusega inimesed: rekreatsioonikorraldajad, juristid, personalijuht, õpetajad, lihtsalt tervise ja spordihuvilised aga ka endised tippsportlased. Abitreeneritena tulevased treenerid ja kooliõpilased, inimesed erinevatest rahvustest, näiteks töötas meil ujumistreener, kes oli pärit Iraanist. Meie jaoks pole oluline nahavärv ega religioon, pikkus kehakaal ega uskumused, sugu, ega rahvus või kõnekeel, loeb ainult tahe ja siiras soov teha tööd. Töötada saab sellise koormusega või tööajaga nagu sobib, erinevas vanuses inimesed, erinevate huvidega. Kõik täiendavad üksteist ja õpivad teineteiselt. Iga uus liige täiendab meie meeskonda. Kutsetunnistust taotlevad paljud meil töö käigus, sest eneseareng on meie kõikide jaoks oluline ning paljude jaoks saab lisatöö ajapikku ka põhitööks.


„Klientide mitmekesisus“ – mida te selle all mõtlete?

Meil on trenne alates väikelastest kuni eakateni. Hetkel on meil pausil küll beebide ujumine aga plaanime ka selle taas meie valikusse tuua.

Spordiklubi Nord eesmärk on pakkuda trenne beebidest kuni eakateni välja, et liikumisrõõmu jätkuks ikka kõikidele vanustele. Trennides käib meil harrastajaid erinevatest rahvustest ning enamasti toimuvad ka noorematel lastel treeningud segagruppides. Võistlusgruppides teevad tüdrukud ja poisid juba eraldi trenne. Me ei tee vahet, mis keelt räägib, kui vana või millist nahavärvi on sporti tegev harrastaja. Eesmärk on pakkuda kõikidele mitmekülgseid ja arendavaid sporditreeninguid. Treeningkohad on meil erinevates asukohtades näiteks suur osakaal ujumise valdkonnast käivad treenimas Mustamäe Elamus Spa-s, korvpalli kodusaaliks on meie oma Nord/Cramo maja ning judo trennid toimuvad enamasti Kristiine Spordimajas. Samuti toimub meil väga palju trenne erinevates koolimajades näiteks Arte Gümnaasiumis multisport, judo ja ujumine, Rahumäe ja Pääsküla Põhikoolis korvpall.


Mida uut olete teinud mitmekesisuse teemal või plaanite teha lähiajal?

Sel aasta suvel on meil plaanis riigi toel pakkuda Ukraina lastele tasuta spordi-ja huvilaagreid meie laagribaasis Valgamaal. Projekti raames saame võtta vähemalt 30 Ukraina noort meie laagrisse koos personaliga, kes tulevad laagrisse paralleelselt koos meie spordiklubi lastega. Laagrite eesmärk on Ukraina noorte lõimumine Eesti ühiskonda, noorte vaimse tervise toetamine ning sotsiaalsete suhete loomine Eesti eakaaslastega. Sügisel plaanime osa võtta Euroopa Solidaarsuskorpuse projektist, mis annab võimaluse rajada ühiselt hoolivam ühiskond, reageerides ühiskondlikele probleemidele erinevates valdkondades. Meie eesmärk on läbi selle projekti teha kättesaadavamaks liikumisvõimalused ning tuua need inimestele lähemale.



Pildil on talvine laste multispordi tund koos Gerd Kanteri ja Kristina Šmiguniga.

Spordidirektor GERD KANTER: „Spordialade mitmekesisus“ – Kui palju erinevaid spordialasid Spordiklubi pakub? Spordiklubi Nord tänasel päeval pakub üle kümne erineva spordiala, mis on erinevatele vanusegruppidele. Hetkel on meil trennid alates väikelastest kuni eakateni välja. Meie spordiklubis treenib u.1300 last ja noort ning üle 100 täiskasvanu. Alates 2021 sügisest alustasime multispordi treeningutega Arte gümnaasiumis. Multispordi treeningud toimuvad kolm korda nädalas koolipäeva sees ning annavad lastele võimaluse saada algteadmisi ja liikumisrõõmu neljal erineval spordialal. Nendeks on ujumine, korvpall, judo ja kergejõustik. Treeningud keskenduvad laste põhi liikumisoskuste arendamisele läbi mitmekülgsete ja lõbusate treeningute. Multispordi treeningute tsükkel kestab kolm aastat. Treeningute eesmärk on kõigile lastele liikumis pisiku tekitamine. Treenerid, keda multispordis kasutame on valitud vastavalt vanusegrupile meie klubi seast. Lisaks mainitule otsime muid võimalusi erinevaid liikumistegevusi tutvustada. Näiteks talvel teeme suusatunde või uisutame, kevadel sõidame ratastega, käime seiklusparkides jne. Samuti ei tasu mainimata jätta ka meie linnalaagreid, kus tehakse erinevaid spordialasid. Linnalaagrid ühendavad aga omakorda mitme erineva valdkonna oskusi. Näiteks tervis, sport ja loodus.

Spordiklubi Nord asutati 2009. aastal. Klubi väärtusteks on: PROFESSIONAALSUS, PERSONAALSUS ja MITMEKESISUS. Tänan ürituste ja laagrite projektijuhti Tiia Johansoni, tänu kelle koostööle intervjuu valmis.

85 views0 comments
bottom of page