top of page

Tippspordini jõudmine on vaimne võimekus

Updated: Jul 26, 2022

Kas Sina teadsid, et Gerd Kanteri noorepõlve unistus oli tegelikult saada hoopis korvpalluriks?

Gerd Kanteri kindel seisukoht on, et tippspordini jõudmine on eelkõige vaimne võimekus. Ja selleks on vaja eelkõige tugevat sportlikku arengut ja iseseisvust enne seda. Ei tohi keskenduda liiga varases nooruses saavutustele ja taga ajada vaid tulemusi. Oluline on innustada liikumisrõõmu, tervislikkust ja leida sõbrad, mis toovad spordini. Samas, need mõlemad pooled täiendavad teineteist - sporditrennidest tulevad ka väärt sõbrad, kellega on hea kokku saada ja nii kujuneb sportimisest elustiil ja vajadus. Ning polegi võimatu, et ühenl hetkel oskab noor pingutada nii, et tipptulemused on käega katsuda, siis, kui on selleks õige aeg. Ka seda tuleb teha nautides ja rõõmuga.

Juunikuu esimesel laupäeval, mil Spordiklubi Nord korraldas oma Lastekaitsepäevale pühendatud perepäeva, oli mul au modereerida paneeldiskussiooni Gerd Kanteri juhtimisel. Teemaks mitmekülgese treeningu tähtsus ja lapsevanemate roll selles.

Võti laste liikuma saamiseks on keeruline aga samas "kerge" tippsportlase ja treenerite soovitused paneelist on:

  • Igaleühele oma - lubage lapsel proovida erinevaid treeninguid - kui ühel hooajal korvpallis käidud ja tuleb tahtmine kergejõustikku proovida, no miks mitte, kui pallimäng on tema anne, siis pöördub ta selle juurde tagasi.

  • Mitmekülgsus tagab parema koordinatsiooni ja kindluse, et noor teab, mida ta tahab ja ta on oma valiku teinud ise, mitte ei tee seda, mis on kellegi teise täitumata unistus...Laske tal enesel otsida ja leida, usaldage ja ta leiab. Olulisem on ju tema füüsiline ja läbi selle vaimne enesekidlus ning areng.

  • Lapsevanema roll on ülioluline ja kasulik nii endale kui lapsele: igapäevaselt teha lihtsaid tegevusi koos lastega. Olgu see siis jalgrattasõit, pallimäng, matkamine või loodusrajal uitamine, või peitusemäng!

  • Tundke huvi oma laste trennide vastu - näita mulle, mis te täna trenis tegite, küsige ka treenerilt tagasisidet, millised on edusammud, millele peaks tähelepanu pöörama.

  • Käige vaatamas mänge ja toetage ka siis, kui ei ole parasjagu võidu ajad - areng on ka püsivus ja pidev treening, pingutus, harjumuse kujundamine ning ka kaotama õppimine, meeskonna eest seismine, oma rolli täitmine. Seda kõike läheb elus vaja.

Gerd Kanter, Allar Raamat ja Arp Pressraud.

12 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page