top of page

Mis võib muutuda karjääricoachingu käigus?


Karjääricoachingu protsessis tuleb Sul valmis olla muutuseks ka iseendas, oma meelekindluses, enesehinnangus, võib-olla ka hoiakutes ning suhtumises nii endasse kui teistesse. Oled olukorras, et kõik on tegelikult justkui hästi, aga sisemist rahulolu ja rõõmu oma tööst ei leia. Samas, pole ju kindel, et koos karjääripöördega Sind suur õnn tabab? Kõhklust ei tekita ole niivõrd suur töömuutus, kuivõrd just - küsimus Sina ikka tahad oma mugavustsoonist väljuda. Otsustad siiski karjääricoachingu kasuks. See on hea, sest kõige halvem, mis juhtuda saab, on mitte otsustamine. Otsust mitte tehes lased oma elu juhtida teistel ja sellel mis on ümberringi, ning tõenäosus, et rahulolematus suureneb on reaalsem. Aga Sina tahad olla ju ise oma elu peategelane, ise enda juht.



Mis coachingu käigus juhtub? Vaatenurkade avardumine. Avastamine, kui palju sõltub igast ühest enesest. Igapäevaselt ei teagi, kui palju Sa võibolla ise ennast oled maailma ja selle rõõmude eest lukku keeranud… Täiesti loomulik on esialgne vastuseis, sest muutused võivad Sind hirmutada, tunnistad seda endale või mitte. Enne coachingusuhtesse astuda ei saa, kui selleks on valmisolek. Väike kahtlus on loomulik, kuid professionaalne coaching on eelkõige turvaline keskkond, kus endast kuuldavalt rääkida. Nii nagu ka nõustamissuhtes, nii tihtipeale hakkavad lahti rulluma võimalikud lahendused. Coachi abiga saab minna sügavamale, uurida teistest vaatenurkadest, mille olemasolust varem aimugi polnud. Lahendus ning strateegia leidubki iseendas, mis on coachi poolt esitatud oluliste küsimuste abil väljatoodud, seni peidetud teadmiste varust. Pääseb valla Sinu potentsiaal, mille avastamiseks on tihti vaja enne läbida iseeneses mitu takistust.

Alustades karjäärimuutusest, mis võibki olla triger Sinu sisemiste suuremate avastuste ja arengute teel, leiad veel palju huvitavat iseendas. Sellise potentsiaali, millest aimugi ei olnud. Või aimasid, aga ei olnud kindel. Nüüd oled selle kuuldavaks teinud ja endale sammudki seadnud, kuidas oma potentsiaali realiseerida! Lisaväärtusena uuele ja rõõmu pakkuvale töövaldkonnale, ametipositsioonile või töökohale.


Iseenda seatud piirangud

Inimene, kes tuleb coachingusse sooviga teha muutust oma karjäärivalikutes, ei jää ka ise samadesse raamidesse kui varem. See ju ongi mõte, et vabaneda meid meie endi seatud piirangutest. Piirangutest, mille oleme endale elu jooksul kehtestanud, sest kunagi on nendest olnud kasu. Ja siis unustanud. Mõte on olnud kogemustest õppimine - et mitte „samasse ämbrisse astuda“, vältinud teatud tegevusi, emotsioone, küsimusi jne, tegelikult piirame oma valikuid. Kogemusega suureneb alalhoidlikkus ja „me ju oleme proovinud, see pole võimalik“ suhtumine. Tahaks midagi uut, aga ei tea, kuidas, ja tegelikult ka ei taha uskuda, et see üldse on võimalik. Esialgu tegeleb coach vastupanuga, kliendi õpitud toimetulekumehhanismiga, et vältida haiget saamist, eksimist, naerualuseks sattumist, halba enesetunnet, kukkumist. Aga kas ilma kukkumiseta võimalik õppida? Nii me väldime ka muutumist ja enesearengut. Olles eksinud, on võimalik õppida väljapääsu ning sealt edasiteed. Kui uks on suletud, alles siis ju tuleb soov seda avada. Või kui Sinu olulise marsruudi teel on takistus, alles siis pingutad, et mõelda, kuidas sellest üle saada. Tark muidugi ei oota, kuni


Näiteks vahel me keelame endale midagi oma soo või vanuse tõttu. Kui 51 aastane naine soovib teha karjääripööret, siis ei ole selles midagi ebatavalist. Sest me mõtlemegi juba sellises täiskasvanueas rohkem oma sisemisele rahulolule. Suur rahmeldamise aeg võibki siis juba ümber saada. Samas pole mingit põhjust läheneda asjale vaatenurgast, ise seda ka kõnekeeles väljendades, et ma olen 51 aastat vana. Ei ole vana, see on kõigest number ja seni, kuni säilitad õppimistahte, siis on meie aju plastiline ja valmis vastu võtma muutusi ka kaua süvendatud mustrites ja uskumustes iseenda kohta. Lihtsalt see võtab pisut rohkem aega ja julgust vaadata sinna, kus ei teadnudki varem, et võib lahendus olla.


Uskumuste leidmine

Esimene on meie endi seatud piirangud, nendega tegelemiseks hakkame teadvustama, kuidas me käitume, mida mõtleme ja mis meid tegutsema ajendab. Kuidas me iseendasse suhtume ja kui palju me iseendasse usume. Teisena, vähem on mõeldud sellele, millised on meie uskumused ja tänu neile kasvukeskkonnast saadud käitumismustrid, mis meid igapäevaselt saadavad. Olgu need teadvustamata või teadvustatud.


Peale seda, kui oleme kliendiga jõudnud sinnani, et jah, muutust on vaja, üles leitud on ka tahe muutuseks, on järgmisena oluline leida vastus küsimusele – Mis on tegelik probleem? Kuidas me nüüd selleni jõudsime? Kui vastustena karjääri puudutavatele teemadele ja küsimustele, isegi eesmärgi seadmise juures jõuame ikka ja jälle tagasi mingit laadi perekondlike suhete juurde. See näitab, et ei saa edasi minna enne, kui need teemad on endale selgeks tehtud.


Kuidas Sinu enesejuhtimine saab kaasa aidata muutuse elluviimisele, mida soovid?

Kas on ikka karjäärimuutus see, mis kõik Sinu probleemid lahendab? Või tuleb enne seda veel pisut uurida iseennast ja oma vajadusi? Milliseid oled varem eiranud ja kuidas seda nüüd muuta? Nüüd tõenäoliselt kerkib esile erinevaid tahkusid meie elust.. Mis kõik on mõjutanud ja mis mõjutavad edaspidi – kui me neid ei leia ega lahenda.


Coachingus avastatu ajavad senised vanematekodust saadud mustrid segi, isegi kui arvame, et oleme ennast mineviku eest hoidnud ja endaga teadlikult toime tulnud. Taaskäivituvad toimetuleku-mehhanismid, mida oleme veel ise lisaks elu jooksul juurde õppinud. Tegelikult keerame endid veel enam lukku, ega lase tunnistada seda, mis meile päriselt tähtis on. Sisemine konflikt on see, mis meis segadust tekitab.


Esialgne segadus

Pole mingi haruldus, kui klient peale esimest kohtumist lahkub sessioonilt segaste tunnetega. „Tulin ju karjäärimuutust planeerima!, kuidas siis see, mis ma siin avastasin ja endale järgmiseks sammuks võtsin, mind sinnani aitab?“ Aga kui terve sessiooni aja on klient jõudnud võimalike karjäärivalikute juurest jälle tagasi peresuhete juurde – kuidas siis saab edasi minna, kui seal peitud esimene ületamist vajav takistus. Perekond, kus ise oleme kasvanud. Käitumis ja mõttemustrid, mille avastad toimivat ka perekonnas, mille ise loonud oled.. Ja lõpuks viib see töösuheteni ja karjäärivalikus, nende parameetrite järgi, mis näiteks Sinu kasvuperes peeti kõige olulisemateks. Mitte Sinu isikike väärtuste ja vajaduste järgi. Ja see ongi OK, sest Sa ise pole lihtsalt selle peale tulnudki, et teistpidi mõelda. Ja jumal tänatud, et töörõõmu kadumist oled märganud, sest see annab Sulle võimaluse Sinu vajadustele ja väärtustele vastavaks muutuseks!


Selgus, päris töö ja Sina

Coachingu eesmärk aga on toetada Sind, et selgust luua ja järgmisele tasemele edasi liikuda. Sinna, kus tead mida tahad muuta ja tead, mis on Sinu vajadused mida oled seni eiranud. Sead selged kaugemad ja lähemad eesmärgid, ning annad endale võimaluse sammhaaval neile lähemalt liikuda. Oma vanemate kodust lahkudes olid kindel, et mõned pärandina kaasasaadud mustrid või uskumused Sulle ei sobi. Elu jooksul aga avastad, et eriti kriitilistes situatsioonides, lased ennast ikka neist vanadest uskumustest segada. Muster käivitub teadmatult sinus ja Sulle see ei meeldi.

Coachi juures tõdemine, et „Ma ei ole aastaid saanud kellegiga niimoodi rääkida…“, ei ole väga ebatavaline. Kui palju meie hulgas on kuulajaid, kes päriselt kuulavad? Neid, kes ei hakka kohe jutustama oma lugu, nõu andma, lohutama või seadma Sinu probleemi üldse küsimuse alla, et oh, mis sa nüüd, kõik on ju hästi, jne.


Ja siis võtad teadlikult ette esimese sammu, kui vastusena küsimusele „Kes seda muuta saab?“ saad justkui järgmise äratuse. Jah, Sina ise saad. Ja coachi turvalisel, hinnanguvabal toetusel töötad välja ka strateegia, kuidas sinnani jõuda. Esimesena esimesed sammud, mille tegemisest tunned, et oled enda heaks juba midagi teinud. Sest Sinu teed, ega viisi, kuidas selleni jõuda ei sa keegi teine Sulle ette öelda.


Võimalik, et see, mida selles artiklikeses kirjutasin, ei ole üldse Sinu lugu. Sinu oma, on hoopis teistsugune. Meil kõigil on oma ainulaadne rada käija ja õigus seda valida, kui kiirelt käija, kas sellelt maha astuda – või ülespoole ronida… Ja tõenäoline on ka , et karjäärimuutusega koos iseenda sisemine kasvamine on mõnes mõttes kergemgi elupööre. Aga kindlasti muutub karjääricoachingu käigus kõrgemaks Sinu enesehinnang ja tugevamaks enesekindlus. Coaching annab Sulle laiemat vaatenurka, eneseavastusi ja meeleselgust ka iseenda olemasolust. Karjääricoaching võib Sind viia lisaväärtusena suurema enesejuhtimise teele, ehk rohkema, kui otsustatud karjääripöörde tegemine.

31 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page