top of page

Kas päriselt tean, kuidas mul läheb?

Mina olen olnud takerdunud teinekord iseenese kammitsatesse. Lasknud ennast juhtida ümbritsevast, kiirusest, inimestest, olukordadest ja vanematelt, vanavanematel kaasa saadud uskumustest. Kohustus, mis peab ja mis on vaja ära teha. Mis teised minult ootavad. Nii olen märkamatult jälle aeg-ajalt märganud, et automaatpiloot töötab täiel tuuril. Kiirusepiirajata. Nagu karusell, millelt hoo pealt maha ei saa astuda. Aga kes peataks selle? Ütled, et eks ikka ise või midagi polegi teha, elu on lihtsalt selline. Mulle vahel tundub, et polegi nii kindel, kes peeglist tegelikult vastu vaatab ja vajan abi selle pildi selgelt nägemiseks. Et mis selle klantspildi sees tegelikult on, mida ma endale ja teistele näidata tahan?


Pikk personalijuhtimise kogemus ütleb mulle siis, et tähtis on valida oma meeskonda inimesed, kes on Sinust targemad. Aga kuidas sellega on enese sisemaailma juhtimises? Kahtlemata ju on olema intuitsioon, mina ütlen selle kohta vahel kõhutunne. Sellelt kõdistavalt nabatundelt saad hea kuulamisoskusega teada, mis tegelikult on õige valik ja mida tegema peab. Iseasi, kas me seda üldse märkame, peame vajalikuks märgata või kuulata...


Tean, et väga paljudel edukatel inimestel on see endast mõnes mõttes targem inimene olemas. Edukate all pean silmas inimesi, kes mitte lihtsalt ei ole majanduslikult heal järjel, vaid ka oma tahtega, lähisuhetega ja sisemaailmaga kooskõlas elavad.


Kuidas Sinuga on? See "targem" inimene Sinust väljaspoolt ei pea olema üldse SInu erialalt, Sinust tingimata vanem, Sinuga sarnaste kogemustega. Oluline, et ta on Sulle täielikult usaldusväärne inimene. Ta ei pea teadma täielikult Sinu tausta, ega kõike läbielatut, tagasivaadet, sest ta ei ole terapeut. Inimlik inimene, kellega koostöö viib Sind edasi. Kui vaja, vaatate ka tagasi sinna, kus on takistus, mis segab arengut ja vajab lahendamist, et mitte piirata Sinu edasiminekut. Pole vahet , kas sa nimetad teda arengutreeneriks või coachiks.

  • Tähtis on, et ta toetab Sind tingimusteta ja läbi selle empaatilise tunnetuse, suurepärase kuulamisoskuse, segamata SInu mõtteflowd, taipab küsida küsimusi, mida on Sul vaja endalt küsida. Mida Sa tead, aga ehk ei ole päriselt julgenud, või üldse pole oluliseks pidanud. Mis on olnud kusagil pinna all tegelikult alati olemas. Tuua välja SInu tõeline potensiaal ja seda inspireerida.

  • Et seada endale suur aga täidetav eesmärk.

  • Et päriselt astuda samme selle saavutamise suunas, näha neid vaatenurki, mida Sa ise pole avastanud.

  • Et areneda iseeneses, oma sisemaailma ehk iseenesejuhtimise vajaliku oskuse ja harjumuse poole.

  • Ja alustamiseks on vaja arendada enesemääramisoskust - teinekord päris sügavalt eneseuurimist, kes Sa päriselt oled ja mida Sa seetõttu vajad. Ehk mida tahad, et iseendaga kooskõlas olla?

Sa tahad , ehk Mõlemad need, nii enesejuhtimine kui enesemääramine on väga paljuski teadliku harjumuste loomise tulemus. Sest nii meie lihastes - s.t kehas, kui ka mõtlemises ja ajutreeningus on oluline luua harjumussüsteem. See, mida keegi selle harjumussüsteemi loomiseks teeb, on erinev ja sõltub mis kellelegi sobib - eelistustest, usust ja igaühe enda eripäradest. Üks mis kindel, et liikumine kuulub raudselt nende harjumuste kujundamise juurde. Sest liikudes vabastame oma mõtlemislihase taipamiste tarbeks. Minul on selleks jooga - aga sellest räägime mõnel teisel korral :).


Elu on mulle loonud palju häid partnerlussuhteid ja on olnud, kellelt õppida. Kuid on olnud ka palju sellist, mille kohta tagantjärele mõtlen, kas see õppetund pidi nii pikalt kestma ja nii valus olema, enne kui selgeks sain? Veel suuremaks õnneks pean oma suhteid nendega, kellega olen olnud võrdne usaldusväärne partner, keda olen usaldanud ja kelle abiga olen sisemise eneseületamise, teadliku mõttemustrite muutmise ja iseenda äratundmiseni jõudnud. Võin neid inimesi nimetada oma arengutreeneriteks. Ja selleks, et neid inimesi leida, usaldada on vaja kõigepealt ise võtta vastutus oma elu eest - et mitte öelda - elu lihtsalt on selline ja mina ei saa seda karuselli peatada. Saad küll. Kui iseenda ja oma tahte üles leiad.




32 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page